W kuchni – niezależnie czy jest to ta restauracyjna czy nasza domowa, używa się przeróżnych produktów. Niektóre z nich są bardzo popularne, wszystkim nam dobrze znane i często używane do wykonywania przeróżnych posiłków.
Takimi produktami tradycyjnym i popularnym są chociażby jaja, warzywa w tym cebula czy na przykład mąka. Nie wyobrażamy sobie smacznej kuchni bez obecności takich składników. Warzywem bardzo przez nas lubianym i stosowanym w kuchni są również grzyby. Jeżeli nie mamy dostępu do tych świeżych, leśnych możemy wykorzystać ogólnie dostępne pieczarki – te możemy kupić w sklepach przez calutki rok a ich przystępna cena sprawia, że często kupujemy te grzyby i przygotowujemy z nich smaczne dania – pizze, sosy, pierogi, jajecznicę na pieczarkach, sałatki pieczarkowe.
Możliwości mamy bardzo wiele, gdyż istnieje całe mnóstwo przepisów, w których wykorzystywane są właśnie grzyby, w tym między innymi tak dobrze nam znane pieczarki. Jeżeli sami zbieramy grzyby musimy być bardzo ostrożni. Grzyby dzielimy bowiem na te jadalne i grzyby trujące.