Kucharze

Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw. To właśnie on gotuje chociażby w restauracjach. A działanie restauracji jest bardzo specyficzne. Tam liczy się i czas przygotowywania posiłków i precyzja ich wykonania. Danie przygotowane przez kucharza ma być smaczne, zdrowe i ładnie wyglądające – tego życzą sobie goście, którzy przychodzą do restauracji, by zjeść obiad czy kolację.

Spośród wielu dostępnych w menu dań wybierają sobie te, które chcieliby zjeść. Zadaniem kucharza jest przygotowanie takich zamówionych przez gościa dań. Ma na to ściśle określony czas. Nie może dania gotować przez godzinę – gość zniecierpliwiłby się czekaniem i opuścił restaurację.

Kucharz musi wiedzieć, jak rozdzielić prace w kuchni restauracji. Do pomocy ma kilka osób, z którymi wspólnie gotuje, z którymi przygotowuje dania dla osób, które odwiedzają restaurację. Taka praca w zawodzie kucharza w wielu przypadkach jest naprawdę bardzo stresująca. Dlatego też nie każdy ma predyspozycje, by taki zawód wykonywać.