Na stołach niektórych z nas nie może zabraknąć frytek. Frytki są osobnym daniem – można jeść je w połączeniu na przykład z sosami lub jako dodatek do obiadów – podane z mięsem i surówką smakują naprawdę idealnie. Wszyscy mieliśmy chyba przyjemność spróbować, jak smakują frytki. Dla niektórych z nas to właśnie one są daniem ulubionym, które od czasu do czasu pojawia się na naszych stołach. Frytki przygotowywane są z ziemniaków.
Ziemniaki pokrojone w słupki smaży się w głębokim oleju. Możemy użyć do tego specjalnego urządzenia zwanego frytkownicą lub zwykłego garnka czy głębokiej patelni. Frytki możemy jadać przypieczone i chrupiące lub miękki i ledwo zarumienione – musimy spróbować i takich i takich, by określić, które najbardziej nam odpowiadają, które smakują nam najbardziej. Przygotowuje się je naprawdę szybko. Już w kilka minut na talerzach mogą pojawić się pyszne, chrupiące ziemniaczane słupki. Bardzo je lubimy. Za frytkami przepadają zwłaszcza ludzie młodzi. Musimy jednak uważać – nie możemy pozwolić sobie na zbyt częste jedzenie frytek. Są one bardzo kaloryczne.