Kanapki bardzo często goszczą na naszych stołach. W wielu domach jest to codzienna potrawa jedzona na śniadanie czy kolację. Kanapki przygotowuje się bowiem bardzo szybko a w przypadku gdy jesteśmy głodni i nie mamy zbyt wiele czasu na to, by przygotować inne danie to kanapki okazują się być zbawienne.
W Polsce kanapki są bardzo popularne – znamy je wszyscy. Każdy z nas wykonuje je w podobny sposób. A tu jest wielka dowolność. Możemy je robić z przeróżnych składników – na zimno i na ciepło, jako tosty. Najzwyklejsza i najbardziej znana kanapka składa się oczywiście z pieczywa posmarowanego masłem i wędliny lub żółtego sera.
Taką kanapkę możemy jednak urozmaicić dodając inne składniki – warzywa takie jak sałata, pomidor, ogórek, rzodkiew, ale także jaja, szczypiorek, sery, sosy, majonezy. Mamy swój gust kulinarny i sami najlepiej potrafimy określić, jakie kanapki smakują nam najbardziej. Bez wątpienia te wiosenne, kolorowe wyglądają najładniej, są smakowite – aż chce się je schrupać wzrokiem.