Podobne do koreczków lecz w smaku zupełnie inne są szaszłyki. A te znamy wszyscy. Podczas grillowania szaszłyki obecne są zawsze. Mogą być typowo wegetariańskie, wykonane z samych tylko warzyw lub szaszłyki mięsne – i to właśnie te cieszą się największą popularnością.
W sklepach możemy kupić gotowe szaszłyki, możemy także zdobyć się na ich przygotowanie. I to ta druga opcja okazuje się być najbardziej trafioną. Chcemy mieć pewność, że szaszłyki będą smaczne i świeże, że zostaną przygotowane według naszego pomysłu, bez dodatkowych konserwantów. Dlatego też wolimy przygotować je sami. Musimy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty, w tym oczywiście kołeczki do nabijania szaszłyków.
Na taki kołeczek możemy nabić dosłownie wszystko – od mięs i warzyw po owoce. Szaszłyk musi być upieczony na grillu do miękkości. Zazwyczaj potrzeba na to kilkanaście minut. Kawałki warzyw i mięsa są przecież dość niewielkie. Wszystkie elementy szaszłyka muszą być w odpowiedni sposób przyprawione – na przykład przyprawą do grilla.